Naar het strand in Schoorl

Verblijf je in Schoorl of omgeving? En wil je naar het strand in Schoorl? Dan zul je toch echt op je fiets moeten klimmen, want de twee Schoorlse strandslagen zijn alleen per fiets te bereiken. En dat is helemaal niet erg, want fietsen is er een feestje. Tussen Schoorl en het strand ligt namelijk een prachtig, 5 km breed duingebied: de Schoorlse Duinen.

Strandslagen van Schoorl

Ben je zonder fiets naar Schoorl gekomen? Geen probleem, want in Schoorl zijn diverse fietsverhuurders te vinden. Een aantal ervan levert (tegen betaling) zelfs je fiets af op je vakantieadres.

Strandslag 22 Schoorl aan Zee Noord

Ook hier is de benaming strandslag weer letterlijk van toepassing want pas na een duintje beklommen te hebben kom je op het strand. Vroeger werd dit ook wel het ‘stille strand’ genoemd of werkafgang Koopman. Sinds een aantal jaren staat er een officieel informatiebord en heet de strandslag Schoorl aan Zee Noord.

Strandslag 22 Schoorl aan Zee Zuid

Deze strandslag ligt bij paal 29 en is het eenvoudigst via de duiningang bij Bezoekerscentrum Buitenduin te bereiken. Je start dan met een stevig ‘klimmetje’ om vervolgens dwars door de duinen uit te komen bij Schoorl aan Zee. Gelukkig staat daar Strandpaviljoen Paal 29 voor een drankje of een hapje.

Even ten zuiden van deze strandslag is een gebied waarbij de koppen van de strandpalen roze zijn gekleurd: dit is het gedeelte wat vroeger officieel het naaktstrand was.

Strandslagen tussen Petten en Schoorl

Wie mijn vorige blog 9 keer naar het strand in Petten gelezen heeft, heeft al aan de nummering gezien dat er een aantal strandslagen missen. Ja, dat klopt. Tussen Petten en Schoorl aan Zee bevinden zich nog een viertal strandslagen bijna allemaal zowel met de fiets als met de auto goed te bereiken zijn. Van Noord naar Zuid:

Strandslag 17H De Putten

strandslag 17H De Putten

Deze strandslag dankt zijn naam aan het plassengebied ‘De Putten’ dat in de Harger- en Pettemerpolder ligt. Zelfs op het strand is het vaak nog te horen dat dit gebiedje van natuurmonumenten een waar vogelparadijs is.

Er is een kleine parkeerplaats aanwezig, waar in de winter altijd wel een plekje te vinden is, maar waar het ’s zomer altijd volstaat. Het parkeren is er namelijk (nog) gratis.

Strandslag 17 Camperduin Noord

Deze strandslag is alleen te voet of per fiets te bereiken en ligt een paar honderd meter noordelijk van Strandslag Camperduin.

Het zal je niet ontgaan zijn, dat deze strandslag naar een onbewaakt strand toe leidt.

In mijn vorige blog 9 keer naar het strand in Petten schreef ik al over de ‘rommelige’ benummering en benaming van de strandslagen. Deze is er weer een bewijs van. 17 Strandslag Petten bestaat óók.

strandslag Camperduin Noord

Strandslag 18 Camperduin

informatiebord strandslag Camperduin

 Vroeger liep je via deze strandslag in zuidelijke richting het strand op en in noordelijke richting liep je de dijk op. Camperduin was namelijk het einde van het strand en het begin van de Hondsbossche Zeewering, een 5,5 km lange verharde dijk die ons tegen de zee beschermde.

Sinds 2015 ziet het er heel anders uit. De kust moest versterkt worden en er werd besloten dit met een brede strand- en duinstrook te doen. Het strand van Camperduin onderging een ware metamorfose en kreeg een lagune en een speelschip. Voor een hapje of een drankje op het strand terecht bij Strandpaviljoen Luctor et Emergo of bovenaan de strandslag bij Strandpaviljoen Struin.

Strandslag 19 ......??

Tja, deze strandslag is er niet. Jammer dat men (nog niet) bedacht heeft dat het een goed idee om Strandslag Camperduin Noord en Strandslag Camperduin resp nummer 18 en 19 te geven. Dan ben ik geen strandslag meer kwijt en is er maar één strandslag 17 in Petten en omgeving.

Strandslag 19 Hargen aan Zee

Deze strandslag ligt bij een hele grote parkeerplaats in de duinen en leidt naar een prachtig breed zandstrand.  Met de auto kun je er alleen via de Hargerstrandweg komen, met de fiets ook via het duingebied.

Hargen aan zee is niet echt een badplaats, het is enkel een parkeerplaats en Strandpaviljoen Hargen. Heerlijk! Dit is ons favoriete plekje om s’avonds nog even wat te drinken en van de zonsondergang te genieten. En dan is het natuurlijk wel fijn dat er na 19.00 geen parkeergeld meer betaald hoeft te worden. Want zowel in Camperduin als in Hargen aan Zee zijn de parkeerplaatsen van maart t/m oktober betaald.

Strandslagen tussen Schoorl en Bergen aan Zee

Ten zuiden Schoorl aan Zee ligt Bergen aan Zee. Tussen beide plaatsen zijn geen strandslagen. Wel is er ‘De Kerf’ en dat is best bijzonder.

De Kerf

toegang naar De Kerf

Hier werd namelijk ca 20 jaar geleden in de eerste duinenrij een groot gat gegraven zodat het zeewater naar binnen zou stromen en er zilte natuur zou ontstaan. Aanvankelijk liep het gebied regelmatig onder water. Dit werd steeds minder en in 2004 was het de laatste keer. De natuur zijn gang laten gaan,   dynamisch natuurbeheer heet zoiets, heeft geresulteerd in een prachtig gebied met o.a. talloze orchideeën en de parnassia.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.