Duits eten in Berlijn

Over het algemeen is uit eten in Duitsland goedkoper dan in Nederland. En dat is voor een citytrip natuurlijk wel fijn. Zoals in alle grote steden, zijn er ook in Berlijn legio eetgelegenheden: van eenvoudige kebab- en curryworst tentjes tot hele chique gelegenheden. Nou zijn beiden niet mijn favorieten, maar er blijven er nog genoeg over.

Ons hotel stond dit keer aan de Chaussestrasse en dat is lekker centraal. Binnen een bereik van 500 meter was er al van alles te vinden. We begonnen tijdens ons verblijf bij een pizzeria. De pizza was lekker en kostte ook maar 7 euro.  Helaas was de bediening echt waardeloos. Deze is dus niet het noemen waard.

De tweede avond stortten we neer bij Vietime, de favoriete Vietnamees van Ton. Hij komt hier bijna iedere week en bij binnenkomst komt er gelijk al iemand met een biertje aanrennen. En wat hij wil eten? Ja, dat weten ze ook al lang.  Het is een wat ongezellige tent maar met lieve eigenaren en eten dat lekker en niet duur is.

Duits eten

Na deze buitenlandse eet-uitstapjes waren we klaar voor het echte werk: Duits eten. Maar wat is dat eigenlijk? Natuurlijk moest ik gelijk aan worst, schnitzel en zuurkool denken. Maar typisch Duits eten bestaat eigenlijk niet omdat dit in iedere regio en deelstaat anders is. Wat wél in het algemeen gezegd kan worden is dat Duitsers van lekker en goed eten houden.

De lunch is in Duitsland de hoofdmaaltijd van de dag. De Duitsers eten dus over het algemeen s’middags warm. Ook op de scholen eten de kinderen warm en de volwassenen eten een warme maaltijd op hun werk. Vaak begint men met een soepje. Daarna komt het hoofdgerecht met aardappelen, vlees en groenten. Populaire vleessoorten zijn natuurlijk worst, maar ook gebraden kip of varkensvlees wordt er graag gegeten. Zuurkool is de meest populaire groente in Duitsland. Bij de lunch wordt vaak bier gedronken.

Voor de Duitsers is het diner de lichtste maaltijd van de dag. Als men thuis is, worden kliekjes opgewarmd of eet men een broodmaaltijd of soep met brood en salade.

Maar wij, Nederlanders, wilden s’avonds een goede, warme hap en dus gingen wij op zoek.

Twee aanraders

Voor een rijtje duitse tapassen gingen wij naar de Schnitzelerei, dat als moto ‘Kreativ mit Klassikern umgehen’ heeft. Er is zowel in de wijk Mitte als in Charlottenburg een vestiging te vinden. Wij waren in Mitte en en omdat alle tafeltjes bezet waren, hebben wij daar heerlijk op de bank gegeten.

Voor ons iets verder weg, maar ook in Mitte, ligt het Zollpackhof. Dit is een ruim en gezellig restaurant, met een grote open haard als blikvanger. Op de menu kaart staan o.a. allerlei soorten worst, schnitzel en brood. Het is wel iets duurder dan het gemiddelde restaurant in Berlijn. 

Zollpackhof heeft een groot terras, de biergarten, aan de Elbe waardoor het in de zomer heerlijk moet zijn om hier een biertje te ‘pakken’.

Gezien de drukte in deze restaurants, vraag ik me wel af óf de gewoonte van de warme lunch toch iets aan het veranderen is óf dat deze mensen aan hun tweede warme maaltijd zaten.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.