Duits eten in Berlijn

Dit keer wilde we een écht duits eten in Berlijn. Maar wat is echt duits eten eigenlijk? Natuurlijk moest ik gelijk aan worst, schnitzel en zuurkool denken. Maar na wat onderzoek bleek dat typisch Duits eten eigenlijk niet bestaat, omdat dit in iedere regio en deelstaat anders weer is. Wat wél gezegd kan worden, is dat Duitsers van lekker en goed eten houden.

De lunch, de belangrijkste maaltijd

De Duitsers eten over het algemeen s’middags warm en dit is dan ook de hoofdmaaltijd. Op scholen eten de kinderen warm en de volwassenen eten een warme maaltijd op hun werk. Vaak begint men met een soepje. Daarna komt het hoofdgerecht met aardappelen, vlees en groenten. Populaire vleessoorten zijn natuurlijk worst, maar ook gebraden kip of varkensvlees wordt er graag gegeten. Zuurkool is de meest populaire groente in Duitsland.

Voor de Duitsers is het diner de lichtste maaltijd van de dag. Als men thuis is, worden kliekjes opgewarmd of eet men een broodmaaltijd of soep met brood en salade.

Over het algemeen is uit eten in Duitsland goedkoper dan in Nederland. En dat is voor een citytrip natuurlijk heel fijn. Zoals in alle grote steden, zijn er ook in Berlijn legio eetgelegenheden: van eenvoudige kebab- en curryworst tentjes tot hele chique gelegenheden. Nou zijn beiden niet mijn favorieten, maar er blijven er nog genoeg over.

Duits eten in Berlijn, twee aanraders

Zoals in alle grote steden, zijn er ook in Berlijn legio eetgelegenheden: van eenvoudige kebab- en curryworst tentjes tot hele chique gelegenheden. Nou zijn beiden niet mijn favoriete;  gelukkig blijven er nog genoeg over.

Voor een rijtje duitse tapassen gingen wij naar de Schnitzelerei, dat als moto ‘Kreativ mit Klassikern umgehen’ heeft. Er is zowel in de wijk Mitte als in Charlottenburg een vestiging te vinden. Wij waren in Mitte en en omdat alle tafeltjes bezet waren, hebben wij daar heerlijk op de bank gegeten.

rijtje bakjes met tapas, uit eten in Berlijn
logo van zollpackhof in Berlijn

Ook in Mitte, ligt het Zollpackhof. Dit is een ruim en gezellig restaurant, met een grote open haard als blikvanger. Op de menu kaart staan o.a. allerlei soorten worst, schnitzel en brood.

Het is wel iets duurder dan het gemiddelde restaurant in Berlijn. 

Zollpackhof heeft een groot terras, de biergarten, aan de Elbe waardoor het in de zomer heerlijk moet zijn om hier een biertje te ‘pakken’.

Gezien de drukte in deze restaurants, vraag ik me wel af óf de gewoonte van de warme lunch toch iets aan het veranderen is óf dat deze mensen aan hun tweede warme maaltijd zaten?!

Geen duits eten in Berlijn; wel lekker

Wil je weer eens heel wat anders? Loop dan eens langs bij een Restaurant van de toekomst  voor heerlijke verantwoorde salades.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.