Rondje fietsen met polder, zee en duinen (ca 25 km)

Eén van mijn favoriete zomer- en voorjaarstochtjes: Schoorldam-Krabbendam-Burgerbrug-Burgervlotbrug-Petten-Camperduin-Schoorl-Schoorldam.

Fietsknooppunten: 44-41-‘t Huys te Nuwedore-41-32-80-40-29-88-39-22-20-21-47-45-44

 

Het is makkelijk starten vanuit ons huis: fietsknooppunt 44 is namelijk te vinden zowel aan de west- als aan de oostzijde van de Schoordammerbrug.

 

 

 

Tussen fietsknooppunt 44 en 41 loopt de route over de Westfriesedijk. Deze dijk is in zijn geheel zo’n 126 km lang. Soms diende hij om het water binnen en soms om het water buiten te houden.

Net buiten het dorpje Krabbendam wijk ik even van de fietsknooproute af en volgen het bordje: ‘t Huys te Nuwedore. Zelfs vanaf de N9 is de ijzeren donjon, die daar sinds 2011 staat, te zien.

 

De restanten Kasteel de Nuwendoorn werden in 1948 bij toeval ontdekt. Het was één van de dwangburchten van Floris V in de 13e eeuw, gebouwd nadat de West-friezen waren verslagen. In 1960 werden er opgravingen gedaan, maar pas in 2009 is men begonnen met het restaureren.

 

Vanaf de toren is het natuurlijk genieten van 360 graden polderlandschap en duinen op de achtergrond (jammer genoeg geen zee). Heel geschikt voor een hele sessie ‘selfies’.

 

Fiets na dit bezoek via de burchtweg noordwaarts verder om bij de T-spliting weer richting de Westfriese Zeedijk te fietsen.  Ga op de westfriese dijk, fietsknooppunt 41, noordwaarts richting knooppunt 32 en vervolgens naar knooppunt 80.

Knooppunt 80 ligt midden in Burgerbrug, een piepklein dorpje met een mooi kerktorentje dat in tweeën gedeeld wordt door een grote sloot, die ook Grote Sloot heet. (wat kan het leven toch simpel zijn).

 

Onderweg naar knooppunt 40 passeer je café Halfweg. Maar je kunt er ook voor kiezen om nog even door te fietsen om wat te eten of drinken bij een strandpaviljoen.

  

Knooppunt 40 ligt aan de westzijde van het Noord-hollands Kanaal ligt. 20 meter verderop (voorbij de bosjes) staan in het voorjaar altijd mensen foto’s te maken van de in bloei staande bollenvelden.

 

Volg na knooppunt 40 de knooppunten 29-88-39 om vervolgens onderaan de strandopgang 17E Hazedwarsdijk A te

staan. Even afwijkend van je route , vind je hier vandaan een paar honderd meter in het noorden het eerste Het strandpaviljoen op de route: strandpaviljoen Zee en Zo.

Het volgende stukje van de route, naar fietsknooppunten 22 en vervolgens 20, lopen aanvankelijk via het fietspad langs de Westerduinweg en de Hondsboscheweg. Veel mooier is het natuurlijk om 100 meter verderop bij strandopgang 17F Hazedwarsdijk B omhoog te fietsen en het fietspad, uitkijkend over de zee, naar het zuiden richting Camperduin te volgen.  

 

Dit fietspad is een aantal jaren geleden aangelegd toen ivm het kustversterkingsplan de Hondsbosche zeewering werd versterkt door enorme zandsuppleties, waardoor er nu prachtige nieuwe stranden zijn ipv een wering met basaltblokken en asfalt. Deze laatsten zijn overigens nog wel te zien, maar worden langzaam door zand, gras en struiken overwoekerd.

Langs dit fietspad zijn diverse doorgangen naar het strand: strandslag Hondsbossche, strandslag De Putten, strandslag 17 Camperduin-Noord en hiertussen zijn er nog diverse onofficiële strandopgangen. En ja je leest het goed, “opgangen” worden “slagen” omdat strandslagen doorgangen door het duin naar het strand zijn. Sommigen zijn alleen per fiets te bereiken, bij anderen is er een parkeerplaats onderaan de Westerduinweg en kun je te voet doorsteken richting strand.

Als je Camperduin nadert, klinkt het geluid van vogels, heel veel vogels steeds duidelijker. Vanaf het fietspad is het net niet te zien, maar onderaan de dijk ligt het Vogelreservaat “De Putten” in de “Harger en Pettemer Polder”. Dit reservaat is in het midden van de 19e eeuw ontstaan door het afgraven van grond om de Hondsbossche Zeewering te verhogen en te verstevigen. De Putten bevat brak water: een mengsel van zoet regenwater en zout zeewater, dat diep onder de dijk doorsijpelt. Bekijk hier kluten, grote sterns, rosse grutto’s, bonte strandlopers, lepelaars en tureluurs. (https://vogelkijkhut.nl/view/352).

Even kijken? Zet dan de fiets neer bij strandslag de Putten en loop dan even richting Polder.

 

Het fietspad langs de zee eindigt in Camperduin, waar je zowel bij strandpaviljoen Struin (www.struin.nu) als bij strandpaviljoen Luctor en Emergo (www.luctoretemergo.info) leuk zit.

 

Rechts op het plein in Camperduin, onderaan de strandopgang gaat de route verder om door de Schoorlse Duinen naar Schoorl te fietsen: je gaat dan nog steeds richting knooppunt 20. Het volgende fietsknooppunt is 21 en dat ligt aan het randje van het duingebied ter hoogte van het dorp Groet. 

 

Ik vind fietsen door de duinen heerlijk en daarom sla ik bij punt 21 af om verder door het duin te fietsen: richting knooppunt 47 en 45. Knooppunt 45 is wederom aan de rand van het duingebied, nu in het dorp Schoorl en vlakbij het Buitencentrum Schoorlse Duinen, dat zich 100 meter naar rechts bevindt.  (www.staatsbosbeheer.nl/Natuurgebieden/schoorlse-duinen/Buitencentrum).

 

Als laatste volg je de pijlen richting knooppunt 44 en je bent weer op je vertrekplaats aagekomen!

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.