Alternative Berlin Free Tour

Elke dag om 11.00 u. en om 13.00 u. start er een alternative tour onder de Fernsehturm op de AlexanderpLatz. Meld je wel even (online) aan, want er zit een maximum aan de groepsgrootte.  Het heet ‘free’ tour omdat je achteraf niets meer betaald dan dat jíj het waard vond. 

Deze tour is niet geschikt voor mensen die diep in de geschiedenis van Berlijn willen duiken, maar omdat de (val van de) muur en het voormalige Oost- en West-Berlijn de grondslag is van veel wat er nu is, kwam dit toch regelmatig aan de orde.  Tijdens de alternative tour bezochten we drie wijken, terwijl een gids wetenswaardigheden en verhalen vertelde en ook nog eens leuke tips gaf.  Dat was precies wat we zochten! 

Een tipje van de sluier:

In de buurt van de Hackescher Markt legde Ru, onze gids, uit dat de street art cultuur daar  na de val van de muur ontstaan is. De mensen uit Oost-Berlijn waren namelijk bang dat er weer een dergelijke scheiding zou komen en vluchtten. Zo kwamen er veel panden leeg te staan en  werden aanvankelijk een goedkope thuisbasis voor vele kunstenaars. De Hackescher Markt zelf is nu erg toeristisch, maar op Dirckenstraße zijn er muren vol street art te vinden. 

Street art, vertelde Ru, is er in alle soorten en maten. Street art zijn die grote schilderingen op muren, waarvoor meestal kunstenaars zijn uitgenodigd om deze te maken. Street art kan ook heel klein zijn: zoals bijv. een mooie sticker. Vaak is Street art geplakt; de kunstenaar heeft in zijn atelier alle tijd en middelen om het zo mooi mogelijk te maken én de boete voor een plakwerk is ca 45 euro, terwijl de boete voor een schilderen op openbare plekken duizenden euro’s kan kosten. 

Ik keek mijn ogen uit in Haus Schwarzenbergen, een steegje aan de Rosenthalerstraße. Hier is allerlei street art te zien én krijg je een goede indruk hoe het ‘oude’ Berlijn eruit gezien heeft. 

Een dag na de tour ben ik er nog eens heen geweest om alles nog eens op mijn gemak bekijken en om het museum Blindenwerkstatt Otto Weidt te bezoeken.   

http://haus-schwarzenberg.org

Ik ontdekte tijdens de free tour ook dat er een verschil is tussen graffity en street art. Bij street art gaat het er vooral om iets origineels neer te zetten, terwijl het bij graffiti meer neerkomt op het spuiten letters en ’tags’. Hiernaast kun je de Berlin Kidz in actie zien.

En nu..nu wordt het tijd dat je de tour zelf gaat doen. Veel plezier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *