
Dit keer kozen we ervoor om tijdens ons lange weekend in Berlijn eens verder te kijken en een middagje naar Potsdam te gaan. Met het openbaar vervoer (RE1) reisden we in ongeveer 40 minuten naar station Park Sanssouci. Onze reisvoorbereiding was niet optimaal en dus waren we stomverbaasd dat het zeker nog wel een half uur lopen was naar ons doel: slot Sanssouci.
Park Sanssouci
We waren namelijk helemaal aan de andere kant van het park uitgestapt. Maar niet getreurd, eigenlijk was het wel lekker om na een ochtend reizen in een park te wandelen. Dit park is 289 ha groot en door koning Frederik II aangelegd. Het is het belangrijkste onderdeel van een ensemble van paleizen, kastelen, kerken en parken, en staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Wij maakten een mooie wandeling via slot Charlottenburg, het Chinese Theehuis, de Romeinse Baden en de Nieuwe Vertrekken naar slot Sanssouci.
Naast alle bezienswaardigheden in het park zagen we vooral ook veel houten hokjes staan. Waarschijnlijk om iets te beschermen tegen de winter. Helaas hebben we dit raadsel niet op kunnen lossen.
Slot Sanssouci
Om Berlijn (en zijn huwelijk) te ontvluchten liet Frederik II zijn zomerpaleis Sanssouci bouwen. Sans souci, wat zonder zorgen betekent, steekt door zijn hoge ligging mooi boven het park uit. Aan de voet van het paleis werden terassen met wijnentstokken aangelegd. Dit laatste ziet er in de winter wat vreemd uit want er zijn dan alleen stronken en ramen te zien.

Tijd voor een drankje

Omdat we een beetje cultuur leuk vinden, maar we eigenlijk ‘cultuurbarbaren’ zijn, besloten we om niet binnenin het slot te gaan kijken maar op zoek te gaan naar een kop thee.
Via een zij-uitgang van het park liepen we direct tegen het schattige café Repin aan, met heerlijke ‘hausgemachte torte’.
Holländisches Viertel
Behalve dat in Potsdam een aantal prachtige paleizen te vinden zijn, de stad zelfs nog 250 jaar ouder is dan Berlijn, is er ook een stukje Holland te vinden. Dit Holländisches Viertel is een kleine wijk van ca 130 huizen en geheel gebouwd in Hollandse rode baksteenstijl. De wijk werd rond 1740 door Jan Bouman gebouwd om de grote groepen handswerklieden zich meer thuis te laten voelen. Jan Bouman speelde tevens een grote rol bij het afbouwen van slot Sanssouci.
Als je hier door heen loopt, dan realiseer je je pas goed dat de Duitse bouwstijl echt anders is dan de Nederlandse: leuk om te zien.
