Een rondje om de Alster

Mijn burn-out gaat (zoals bij velen) gepaard met enorme moeheid en een groot gebrek aan energie. Het hoofd wil wel, maar het lijf niet.  Mijn elektrische fiets en ik zijn dus hele dikke vrienden geworden. Bij tegenwind, heuvel op of gewoon als ik moe ben kan ik de ‘ondersteuning’ een tikje zwaarder zetten. En zo weet ik dat ik altijd weer ’thuis’ kom. Dus natuurlijk nam ik mijn fiets óók mee naar Hamburg.

In het herziene boekje van time to momo Hamburg staat een route om de Alster beschreven. En omdat ik dichtbij de Alster verbleef, was dit natuurlijk bij uitstek geschikt voor een ochtend tripje van ca 8 km door diverse wijken van Hamburg.

De Alster is een klein riviertje dat begint ten Noorden van Hamburg en uitmondt in de Elbe. In de binnenstad van Hamburg vormt de Alster twee meren: de Binnenalster en de Ausseralster*. 

Binnenalster

Op de zuidoever van de Binnenalster vind je het Alster Pavilion  en de aanlegsteigers van de rondvaartboten over de Alster. Ook liggen daar de lange winkelstraat Jungfernstieg en de bekende Neuer Wall met zijn exclusieve winkels.

Jungfernstieg

terras aan de Jungfernstieg

In de winter is het al leuk om in de Jungfernstieg  aan de kade neer te ploffen, in de zomer moet dit toch heerlijk zijn!

Vroeger gingen hier families met hun ongehuwde dames, de jungfern, wandelen. En zo werd de naam Jungfernstieg geboren.

Meidenmarkt

Natuurlijk moest ik direct aan de Schoorlse meidenmarkt denken. De eerste melding hierover, uit 1573, gaat over ‘boertjes, spinsters en snollen die van het hooge duyn afrollen’. De gewoonte van jonge mannen en vrouwen uit Schoorl en omgeving om op tweede pinksterdag vanaf de vroege ochtend massaal op het hoge klimduin in het dorp te komen sjansen. Misschien minder deftig, maar zeker niet minder leuk. Tot een paar jaar geleden was dit elk jaar weer een geweldig gezellig feest. Helaas is er tegenwoordig, door allerlei regels, weinig meer van over.

Ausseralster*

Maar nu terug in Hamburg, verder langs de Alster en wel de Ausseralster*. Hier kun je zeilboten en waterfietsen huren (gemotoriseerde vaartuigen zijn niet toegestaan). En heb je dorst? Stop dan even bij de Red Dog of bij de Alstercliff.

 

Fietsgekte in Hamburg

Nee, ik bedoel niet dat iedereen gek is op fietsen in Hamburg of dat alles er om fietsen draait. Ik bedoel dat ik er, als fietser, gek werd want het is vaak compleet onduidelijk waar je als fietser moet zijn. Het viel me vooral op bij het fietsen rondom de Alster, maar ook elders in de stad is het soms een raadsel. Zo kwam ik de volgende soorten tegen: een apart fietspad aan beide zijden van de weg, een pad om te gebruiken voor twee  richtingen, een strookje met klinkers op het trottoir, lijnen op het asfalt waarbinnen je moet fietsen, kruispunten met zoveel strepen dat er geen touw meer aan vast te knopen was en soms…hield het fietspad ineens op of was er gewoon geen pad en fietste ik op straat! Foto’s fietspaden Hamburg

sorry, het vinden van de ringel s is niet gelukt

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.