Wall of shame in Petten

wall of shame in Petten, strandslag Panoramaduin

De ‘Wall of Shame’ in Petten is een openlucht gallerij en bedacht door Arnold Gronert. Hij verzamelt over ca 8 km strand al het afval en verwerkt dit in zijn kunst. Met dit project wil hij mensen er bewust van maken hoeveel afval er rondzwerft. 

zeeën van doppen, kunst uit afval, onderdeel van wall of shame in Petten

Waar vind je de 'Wall of Shame'?

Met de routebeschrijving naar ‘Wall of Shame’ is de juiste locatie eenvoudig te vinden. Ben je al in Petten of omgeving, combineer je bezoek dan met een fietstocht of een strandwandeling. In mijn blog 9 keer naar het strand in Petten zijn alle strandopgangen van Petten te vinden. De ‘Wall of Shame’ in Petten bevindt zich bij strandslag 17A Panoramaduin.

Meer kunst uit afval

Deze krab uit plastic soep werd gemaakt uit gejut afval op het strand. Samen met ‘Ik wil terug naar de kust’  maakten leerlingen uit groep 6 dit werkstuk van 10 vierkante meter.

Heb je zelf ‘jutkriebels’ gekregen? Kijk dan eens op de website van gejut.

Wat kun je zelf doen?

Het begint er natuurlijk mee dat je tijdens een bezoekje aan het strand je afval meeneemt. Stop het in je rugzak of strandtas en gooi het in één van de afvalbakken die bij de strandopgang staan. Verlos de Zee is een initiatief dat mensen wil inspireren, enthousiasmeren en mobiliseren om samen de kust schoon te maken. Zij werken samen met lokale kustbeherende instanties (o.a. Natuurmonumenten en gemeentes) en plaatsen bij strandopgangen mooie (houten) Jutbakken plaatsen die uitnodigen tot jutten.

 

Op de site van Stichting Noordzee vind je een toolkit met allerlei tips hoe je veilig voor een schoon strand kunt zorgen. Bovendien onderzoekt Stichting De Noordzee waar strandafval vandaan komt, om samen met het bedrijfsleven en de overheid gericht aan oplossingen te werken: van een verbod op ballon oplatingen tot uitbreiding van statiegeld op kleine flesjes.

Jaarlijks kun je meelopen met Beach Clean up Tour . In 15 dagen zijn er 31 etappes en zo gaan ze met alle enthousiaste vrijwilligers de hele Noordzeekust af. Elk stukje afval dat je opraapt komt nooit meer in de natuur terecht! 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.