Street art en graffiti in Sternschanze

sommer komt, fuck the pullis

Street art, graffiti oftewel ‘murals’, ik word er vrolijk van. En dat was voor mij genoeg reden om ook in Hamburg op zoek te gaan naar mooie kunstwerken op muren.

Gelukkig wist mijn local guide Kirsten precies waar we moesten zijn. En zo werd een grauwe, grijze middag toch een hele mooie middag!

 

Murals kunnen zelfs een hele gevel beslaan. Deze zijn op diverse plaatsen in Hamburg te vinden en meestal in opdracht gemaakt. 

Wij zijn vooral in de buurt van de Susannestrasse en de Rosenhofstrasse in Sternschanze (ook wel Schanzenviertel) geweest. En daar vind je vooral de wat kleinere murals en het grappige is, dat hoe langer je kijkt hoe meer je er ziet!

street art Hamburg
street art Hamburg
street art Hamburg

Op de foto linksonder is de éénogige inktivs te zien, deze vind je terug in allerlei kleuren maar altijd op een tegeltje. De foto rechtsonder laat zien dat street art meer is dan alleen afbeeldingen.

Rote Flora

In diezelfde buurt zijn de Rote Flora en het ervoor gelegen Achidi John Platz te vinden.

Rote Flora is een sinds 1989 gekraakt theater en tegenwoordig worden er regelmatig tentoonstellingen van kunstenaars uit de hele wereld, feesten en culturele evenementen georganiseer. Tevens dient het als ontmoetingsplaats voor linkse bewegingen. Zo was in juli 2017 de Rote Flora tijdens de G20-rellen een belangrijke hotspot.

 

Ter nagedachtenis aan Achidi John wordt het plein voor de Rote Flora, in de volksmond, John Achidi Platz genoemd.  Hij overleed in 2001 aan hartfalen ten gevolge van cocaïne en met geweld, door de politie, toegediend braakmiddel.

Bunker Rote Flora

Direct achter de Rote Flora ligt het Flora Park. In dat park staat een skatebaan, wat speeltoestellen én een  Hochbunker uit de oorlog. Vol met street art en graffiti is deze bunker tegenwoordig een prachtig kunstwerk. 

Behalve dat je aan alle zijden van het gebouw kunt genieten van mooie afbeeldingen, kan deze bonte bunker ook beklommen worden. Via de site van Kilimanschanzo kun je zien wanneer je, ook als niet lid, mag komen klimmen.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.