
Natuurlijk is er in de kuststreek nagenoeg altijd wind, maar nu giert de wind al dagenlang om ons huis. Gezellig en fijn om binnen te zijn en te schilderen of te schrijven, maar ik merk ook dat ik er onrustig van wordt en naar buiten wil. De elementen trotseren! En daarom ben ik regelmatig op het strand te vinden om even heerlijk uit te waaien.
Ciara
Al lang voor haar komst werd ze aangekondigd: storm Ciara. Want sinds dit jaar krijgen stormen waarvoor het KNMI een code oranje of rood uitgeeft een naam. Dit gaat in samenwerking met Engeland en Ierland. Dit is ook de reden dat in Nederland Ciara aanvankelijk als Tjiara of Ki-ara werd uitgesproken, maar dat dit al snel veranderde in Keera. Ciara is namelijk een ierse naam. En zoals wij, Nederlanders, dit altijd doen: we passen ons aan en willen het zo goed mogelijk doen. En zo werd Ki-ara Keera.
Op de site van het KNMI is meer te lezen over de naamgeving van stormen . Daar zie ik ook dat Gerda een stormnaam is en dan vraag ik me af hoe gaan we dat gaan uitspreken. Gaan we deze oer-hollandse naam, net als de Engelsen, als kurda uitspreken? Gekker moet het toch niet worden. Ik ben benieuwd.
In Duitsland pakken ze de stormnamen commercieel aan. Het is er namelijk mogelijk om lage en hogedrukgebieden te adopteren (kopen dus) en de eigen naam eraan te verbinden. Zo werd er in Duitsland niet over storm Ciara gesproken maar heette de storm Sabine. Gelukkig ontspringen we in Nederland aan die dans: je zal maar een stormnaam als Thierry (Baudet) krijgen, brrrr.
Naar het strand
Uiteraard waren we zondag even op het strand te vinden. Het gebulder van wind en zee was prachtig, jammer genoeg was het rondvliegende zand zo erg dat het voelde alsof je gezandstraald werd. Gelukkig was dit dinsdag wat minder. Windkracht 10 Bft was gereduceerd tot 8 Bft. Toch was een strandwandeling bijna onmogelijk omdat het water nog zo hoog stond dat er van strand geen sprake was.
Hieronder zie je een paar foto’s van Camperduin, Petten en Palendorp. Met name bij de strandpaviljoens is te zien hoe hoog het water staat en hoeveel zand er weggeslagen is. S’ochtends lag er voor strandpaviljoen Luctor et Emergo in Camperduin nog een dijkje zand. Gisteravond stonden de palen van het paviljoen alweer in het water.





Een aantal jaren geleden was dit ook het geval en toen was de situatie zo gevaarlijk dat het paviljoen een aantal dagen gesloten was en er snel zand naar toe geschoven werd. Hierna volgde er in de zomer een zandsuppletie. Gaat dat nu ook gebeuren? Gisteren hoorde ik dat er in Zeeland, waar ook veel zand weggeslagen is, komende zomer geen zandsuppletie gaat volgen vanwege het stikstofbeleid. Gaat dit ook op voor Camperduin? Storm Dennis komt er aan. Hoe loopt dit af?
