Speicherstadt

Als er in al februari sprake is van een lentedag, dan klim je natuurlijk op je fiets om een rondje te maken. Onder leiding van mijn favoriete local guide Kirsten zette ik koers naar Speicherstadt.

Speicherstadt

Speicherstadt is een wijk vol met havenpakhuizen, die rond 1900 gebouwd zijn op een groep eilandjes in de rivierbedding van de Elbe. Voor een deel zijn de pakhuizen nog als zodanig in gebruik. Er worden nog steeds tapijten verkocht en koffie geroosterd. Het grootste gedeelte van de pakhuizen heeft een nieuwe bestemming gekregen en wel van kantoor tot museum tot restaurant. 

Met zijn 1,5 km lengte is Speicherstadt één van de grootste intacte ‘historische gehelen van havenmagazijnen’ in de wereld’. Sinds 2015 staat het dan ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco. 

Wil je meer weten over de geschiedenis en de handel van Speicherstadt, ga dan vooral naar het Speicherstadtmuseum

 

Speicherstadt: te voet, op de fiets of per boot

Speicherstadt is een mooie wijk om in rond te dwalen. De rode pakhuizen geven het een heel apart sfeertje en er is genoeg te doen. Een leuke wandel/-fietsroute, met allerlei tips, is te vinden in het boekje ’time to momo Hamburg’. Vanaf 1 maart is de, door Kirsten, herziene versie te koop.   time to momo Hamburg

Heb je geen zin om te lopen of te fietsen, dan kun je het ook per boot bekijken. In het laagseizoen ga je daarvoor naar de kade en daar is altijd wel een kapitein die je graag meeneemt. In het hoogseizoen is het wellicht beter om van tevoren,  te boeken.

Speicherstadt

Elbpilharmonie

Net buiten Speicherstadt, in het stadsdistrict Havencity, vind je de Elbphilhamonie met zijn bijzondere architectuur. Dus natuurlijk loop of fiets je even door om hier van een 360-graden-uitzicht te kunnen genieten. Het is gratis maar je moet wél even een kaartje halen, alvorens je met een lange roltrap naar de plaza op 37 meter hoogte wordt gebracht. In de weekenden en de vakanties kunnen er lange wachtrijen staan en om deze te omzeilen  is het aan te raden van tevoren plaza tickets te regelen.

Hamburg aan de Elbe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *