Overnachten in de Algarve

In een ver verleden ben ik eens een paar nachten in de Algarve geweest, maar eigenlijk kan ik me daar niet meer zoveel van herinneren. Ik weet nog wél dat terwijl we lagen te slapen onze rugzakken werden gestolen, we helemaal niets meer hadden, we onze ouders moesten vragen om geld over te maken en we gelukkig in het restaurant van een vriendin in Lissabon mochten slapen, als alle gasten weg waren.

Hoogste tijd om nieuwe herinneringen te maken en dus boekte ik ergens in de zomer een retourtje Faro voor een fly-drive vakantie eind september. Toen ik weken later maar eens ging kijken naar mogelijkheden om te overnachtingen, ontdekte  ik dat er in de Algarve heel veel resorts en grote hotelcomplexen zijn. Mmm, dat was nu echt niet de bedoeling want we wilden rust én dicht bij het strand.  Dus werd het een ware zoektocht naar kleinschalige en leuke stekjes. 

Cozy house at the beach w/terrace

Onze eerste overnachtingen waren bij Angela in haar ‘Cozy house at the beach’ op Faro Island. Na een hartelijke ontvangst doken we het supermarktje aan de overkant in om een paar biertjes te scoren om daarna zo snel mogelijk naar het strand te gaan voor een prachtige zonsondergang.

Dit leuke huisje is van hout, is een beetje gedateerd maar alles is er en het ligt 50 meter van het strand.

Faro Island heeft een brugverbinding met het vaste land en is slechts een paar kilometer rijden vanaf het vliegveld en dus Faro. Dit houdt wel in dat het er heel erg druk kan zijn, maar aangezien we buiten het seizoen waren én het huisje aan het eind van de weg op het eiland lag, hadden wij nergens last van en vonden wij het een top plekkie!  

Cozy house at the beach via Airbnb

Op zondagochtend reden we in file (de eenbaansbrugverbinding loopt bij drukte compleet vast) het eiland af in westelijke richting. En omdat we bij het huren van onze auto geen zin hadden om een apparaatje te huren voor de ‘Portagem electronica’ of Electronic toll only’-wegen, namen we de provinciale weg.  Voor toeristen met eigen auto zijn er wel mogelijkheden om een 3- of 5 dagenkaartje te kopen voor deze snelwegen waarbij geen tolhuisje staat.  https://www.portugalvakantieland.nl/thema/tolwegen_portugal/

We reden Albufeira, Portimao en Lagos voorbij omdat deze veel te druk en te massaal waren of het strand was te ver weg. Onze volgende stop was Salema.

Filhas do Mar Apartments

Vanwege wateroverlast waren we de enige gasten in dit kleine complex in Salema, dus rustig was het zeker! We verbleven in een luxe, ruim en mooi appartement.

Iedere ochtend haalden we wat broodjes om daarna op ons eigen terras te ontbijten. In de zon of in de schaduw, dat kon allemaal en gelukkig maar want wij troffen een week waarin zelfs de Portugezen het heel warm vonden.

Strand en zee is nog geen 5 minuten lopen en het centrum van Salema was gezellig, klein, dichtbij en er was natuurlijk ook lekkere vis te krijgen. 

 Vanuit Salema is leuk om kleine toertjes te maken naar mooie strandjes in de buurt of naar het meest zuidwestelijke puntje van Portugal:  kaap Sint-Vincent. 

Filas do Mar Apartments via Booking.com

Na 2 nachten was het weer tijd om verder te gaan en toen bleek de Algarve toch kleiner dan ik dacht en kwamen we net ten noorden ervan terecht in Porto Covo, een leuk plaatsje aan de Alentejaanse kust van Portugal. Er is zelfs een liedje over geschreven.

Chale da Baia

Op booking.com scoort deze casa een 9.6, wij gaven het een dikke 10! Wat een leuk ingericht huisje, met mooi uitzicht op de baai en meer dan 5 prachtige strandjes op loopafstand. Ons favoriete strand was Praia Grande omdat hier ook in de namiddag nog veel zon was. Andere wat kleinere strandjes liggen zo tussen de rotsen dat er beperkt is.

Terwijl wij in de golven aan het spelen waren en onze zwemkleding compleet vol raakte met zand, moesten anderen onze spullen redden van het opkomende water.  

Porto Covo ligt ca 160 km ten zuiden van Lissabon, leuk misschien voor een uitstapje. Wij hielden het bij een beetje ‘off the road’-toeren in de omgeving, waarbij we alvast wild kampeerplekjes uitzochten voor later.

Chale-da-baia via Booking.com

Doordat alle stranden op het zuiden of het westen lagen én het heel mooi weer was, hebben wij elke dag genoten van mooie zonsondergangen. Ja, dit was echt de vakantie van de zonsondergangen. Fijn!

Voor onze laatste overnachten reden we naar het binnenland van Alentejo. Dit keer dus niet aan zee maar  aan het stuwmeer Santa Clara.

 

Poioruivo

Poioruivo is alleen te bereiken via een 5 km lange ‘dirt road’ met vergezichten.  Ik vraag me af of deze weg ook met regen berijdbaar is, maar gelukkig was en bleef het droog.

Het door ons gehuurde huisje was van hout, met een eigen terras en een panoramisch uitzicht. Er is een hele vriendelijke eigenaresse en veel loslopende honden, die laatsten komen graag even bij je langs om te buurten. Je kunt hier gratis waterfietsen of kano’s gebruiken. 

Omdat we graag van de gebaande paden afwijken, namen we tijdens een toertje een short-cut (dachten we) naar de stuwdam. Helaas belanden op een vreemd, uiteindelijk doodlopend, paadje aan de verkeerde zijde van het stuw. Draaien op een paadje met 10 cm speling…was spannend. Uiteindelijk vonden we toch ook de goede zijde, waar ook weer een prima wild kampeerplaats was.

Poioruivo via Booking.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *