Mindfulness schrijven

Slaan jouw gedachten het bij mediteren helemaal op hol of wordt je heel onrustig bij het doen van een bodyscan?  Dan wil ik je aanraden om mindfulness schrijven eens te proberen. 

Zowel voor schrijven als voor mediteren geldt, dat elke ervaring waardevol is. Het is altijd een moment opname en elke dag is anders. Het belangrijkste is dat je jezelf de tijd gunt en je laat verrassen door wat er ontstaat. 

Mindfulness

Mindfulness is ‘je volledig bewust zijn van het huidige moment’ oftewel in het ‘hier-en-nu’ zijn.  Een andere mooie definitie van mindfulness is ‘aandacht geven aan het moment, zonder te oordelen’. En dat is nu precies wat voor een iemand met een burn-out zo goed maar ook zo lastig is. 

Maar hoe leef je meer in het moment? Dat doe je door aandachtsoefeningen oftewel mindfulness oefeningen. Je hebt formele oefeningen, dat zijn de mindfulness meditaties; en informele oefeningen, daarbij probeer je een gewone activiteit met aandacht te doen, bijvoorbeeld eten, wandelen of douchen. Mindfulness schrijven is een ‘in-between’.

Jon Kabat-Zin is de grondlegger van de mindfulness training en hij legt uit wat het is en wat je eraan hebt.

Mindfulness schrijven

Bij mindfulness schrijven hoef je niet te letten op grammatica, op spelling of op mooie, vloeiende teksten. De ene keer zal het makkelijker, meer vanzelf gaan, dan de andere keer. Aan de hand van een quote of een oefening schrijf je elke dag een stukje. Daarbij zul je merken dat de ene oefening of quote je meer zal liggen dan de andere. Geef jezelf ook de vrijheid om de oefeningen te doen, zoals ze goed voor jou zijn. Je kan de suggesties volgen maar misschien wil je het liever op jouw manier doen, en ook dat is prima! 

Ik wil je uitnodigen om open en milde aandacht te brengen in je dagelijkse leven. 

Schrijfvormen

Bij de oefeningen zal ik aangeven welke schrijfvorm je kunt gebruiken. Voel je vrij om daar naar eigen inzicht in te variëren.

Sprintje: Schrijf alles op wat er in je opkomt. Probeer steeds door te blijven schrijven en probeer ook echt de tijd vol te maken. En weet je echt even niets meer, herhaal dan de vraag of wat je al geschreven hebt of trek desnoods strepen met je pen. Als je pen in beweging blijft, dan komt er vanzelf weer iets. Vergeet niet dat alles goed is en laat je verrassen door wat er ontstaat.

Elfje: Een gedichtje dat bestaat uit elf woorden, verdeeld over vijf regels. Op de eerste regel één woord, op de tweede regel twee, daarna drie en vier woorden om je eindigt met één woord. Alles is goed, het hoeft ook niet te rijmen. Het kan één lange zin zijn, het begin en het eindwoord kunnen hetzelfde zijn maar dat hoeft ook weer niet. 

voorbeeld van een elfje

de

wind laat 

mijn grijze haren

alle kanten op waaien

STORM

Let's go for it

Oefening 1 aandacht

Lees de quote. 

Waar geef jij aandacht aan? 

Zet een timer op 5 minuten. 

Schrijf een sprintje. 

Lees je tekst door. Wat raakt je? Wat zegt de tekst je? 

Eindig met een elfje.

 

En? Vind je het wat? Doe dan mee met de oefeningen die ik regelmatig zal posten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *