Liggend werken aan je herstel

Als je een burn-out hebt, dan ben je ‘opgebrand’. Naast allerlei andere klachten ben je dan ook extreem vermoeid. Soms is deze vermoeidheid zo erg, dat adviezen als ‘wandelen’ en ‘dingen doen waarvan je energie krijgt’ écht niet lukken. Als je dan tóch (behalve slapen) aan je herstel wilt werken, ja dan kan ik je restorative yoga aanbevelen. Restorative yoga wordt namelijk voornamelijk liggend gedaan en is vergt geen inspanning.

Restorative yoga

Restorative yoga betekent letterlijk herstellende yoga. En hiermee wordt bedoeld dat je met deze yoga het zelfherstellende vermogen van je lichaam aanspreekt. De yogahoudingen zijn vooral liggend, terwijl inspanningen ontbreken en houdingen lang worden aangehouden. Er wordt gebruik gemaakt van veel hulpmiddelen, zoals bolsters, kussens, dekens, yogablokken en ooglapjes, om je overal te ondersteunen. Restorative yoga is gericht op ontspanning van zowel lichaam als geest. Het helpt je op een vriendelijke manier de weg naar binnen te vinden en de rust die zich daar (uiteindelijk) bevindt op te zoeken. En dit is hard nodig na een periode van stress en geestelijke overbelasting.

 

Voor wie is restorative yoga nog meer fijn?

Restorative yoga is  echt voor iedereen goed uit te voeren en te volgen. Het is bijzonder geschikt voor mensen die starten met yoga en/of herstellende zijn van een blessure, operatie of ziekte. Ook mensen met chronische klachten als reuma vinden er baat bij. En heb je moeite met ontspannen, ook dan is het goed om deze yoga te beoefenen.

In de praktijk

Wil je restorative yoga gaan beoefenen? Zoek dan eens op internet in jouw omgeving. Je kunt ook thuis aan de slag gaan. Op you tube zijn er namelijk diverse lessen te vinden. Met het filmpje hieronder kun je al direct aan de slag.

Mijn ervaringen

Ik heb het geluk dat Sekoya Center in mijn dorp gevestigd is. Hier worden diverse yogalessen,  waaronder ook restorative yoga, gegeven. Nadat ik eerder al eens restorative lessen in een groep gevolgd had, volg ik nu individuele restorative yoga en dat past momenteel even beter bij me. Ik voel me er gekoesterd en veilig. Het is geweldig om je uit allerlei dekens te graven na een oefening. Want anders dan in de filmpje wordt je bij Sekoya toegedekt en ingestopt. Na een sessie ga ik heerlijk ontspannen weer naar huis!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.