Elvis Presley en de Beatles

Als je denkt dat ik nu ga uitweiden over de verschillen tussen Elvis Presley en de Beatles of wat zij van elkaar vonden, dan heb je het mis. Ook ga ik je niet vertellen wie van beiden er belangrijker was voor de muziekwereld, immers beiden waren van grote invloed. 

En ook al is de foto hiernaast gefotoshopt; zij hebben elkaar in 1965 wél ontmoet.

Nee, dit blog gaat over hun museums. Onlangs bezocht ik namelijk het Beatles museum in Alkmaar. En de reden hiervan was dat ik Graceland, waar ik een aantal jaren geleden was, geweldig vond.

 

Graceland

Toen wij een aantal jaren geleden een rondrit door Amerika maakten en overnachtten in Memphis, bezochten we natuurlijk ook Graceland. Dit landgoed van Elvis Presley is namelijk gelegen in één van de buitenwijken van Memphis. Hij woonde hier van 1957 tot aan zijn dood in 1977. Tegenwoordig is dit Graceland, home of Elvis o.a. een soort museum. Ons plan om even een bezoekje te brengen liep al gauw uit op een paar uur ‘experience Graceland’, waarbij in een soort busje van de ene locatie naar de ander werden gereden.

Ik heb er nooit zo’n behoefte om alleen maar spullen te zien. De bank waarop Elvis op gezeten heeft of een ingelijste gouden plaat hoef ik niet persé te zien, maar het wordt wél interessant als er een verhaal bij hoort. En verhalen waren er genoeg in Graceland

Het fijnste vond ik de filmpjes en de vele muziek die er te beluisteren was. Heerlijk! Ik realiseerde met toen ook dat alhoewel ik vroeger geen superfan was, ik zijn muziek heel mooi vond en echt heb genoten van de vele films die hij gemaakt heeft.

Kortom: Graceland bezoeken is een aanrader.

Het beatles museum

Opgewekt ging ik donderdagochtend naar dit museum: ik had er echt zin in. Lekker filmpjes kijken en muziek luisteren. Helaas viel dat behoorlijk tegen. Op een laptop, met een blikkerig geluid, werd een playlist van de beatles afgespeeld. Dit schetterde door het hele museum heen en dat was, helaas, ook de enige muziek die ik gehoord heb. Het museum bevindt zich in een grote hal, niet echt aantrekkelijk en is één grote tentoonstelling van spullen en platen. Ik vond het niets. Wel heb ik bewondering voor de collectie die de eigenaar bij elkaar verzameld heeft.

Het ontstaan van de Beatlesfan club was te lezen in brieven die ingelijst opgehangen waren. Een tijdlijn en wat meer informatie over het bezoek van de Beatles aan Nederland was te vinden op lelijke grote borden, die zigzag opgesteld waren.

Paul is dead

Op diezelfde lelijke borden stond ook het verhaal van ‘Paul is dead’. Paul zou namelijk in 1966 als gevolg van een auto-ongeluk zijn overleden, hetgeen leidde tot een rommelig jaar voor de Beatles. Er kwam dan ook aan het einde van het jaar (zoals gewoon was) geen nieuw album uit. Pas in 1967 verscheen er weer nieuw werk. Deze ‘pauze’ zouden de Beatles nodig hebben gehad om de nieuwe McCartny in te werken. Op platenhoezen en in songteksten werd gezocht (en gevonden) naar verborgen feiten die een aanwijzingen zouden kunnen zijn.

 Ik dacht echt dat ik iets gemist had, want ik kon me er niets van herinneren. Nu was ik in die tijd een nog peuter, maar ik vroeg me wel af hoe ik zo’n verhaal als ‘Paul is dead’ niet kon weten. Het raadsel werd aan het einde van de tentoonstelling opgelost: het is een broodjeaapverhaal.

Mmm, vroeger had ik me bijzonder dom gevoeld, nu vond ik het wel grappig. Er is toch iets aan het veranderen, yeh!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.