Een onverwacht zonnige dag op Schiermonnikoog

De weersvoorspellingen voor onze midweek op Schiermonnikoog waren niet best. En dus was deze zonnige dag een heel leuk verjaardagscadeautje.

Schiermonnikoog is 10 km lang en 4 km breed en schijnt zo’n 30 km aan fietspaden te hebben. En nadat ik alle rare geluiden uit mijn fiets verholpen had (met het gewoonlijke duw en trek-werk) gingen we op pad voor een rondje eiland.

Schiermonnikoog

Enthousiast sloegen we, vlakbij ons huisje, het fietspad in om daar direct bijna onderuit te gaan. Want op een pad waar zojuist een dikke laag schelpen is gestort, kun je dus echt niet fietsen! Schiermonnikoog maakt zich klaar voor het toeristenseizoen…

Bij onze aankomst, gisteren, vond ik Schiermonnikoog veel op Terschelling lijken. Vandaag bleek wel dat het hier toch anders is. Tijdens het eerste gedeelte van onze fietsroute gingen we dwars door de duinen en was ik heel blij met mijn elektrische fiets. Want het fijn om een tandje bij te kunnen zetten bij een klimmetje.

Al snel stonden we bij een strandopgang, mmm, dat was niet helemaal de bedoeling want we gingen immers voor een rondje eiland. Anders dan op Terschelling zijn er hier geen bewegwijzerde routes. Inmiddels, na een dag fietservaring, weten we dat welk pad je ook neemt, het nooit ver weg of om is.

Badstrand Prins Bernhard

Onze volgende stop was strandopgang Badzand. Hier heb ik nog een poging gedaan om naar de branding te lopen want daar stonden houten palen en die vind ik altijd leuk voor een foto. Het bleef bij een poging want het strand is namelijk heel breed en het zand was mul. Halverwege voelde ik dat dit gewoon voor nu even te zwaar was en ja, ik kon mijn doel loslaten en ook genieten van het er gewoon zijn!

Kobbeduinen en het baken

Onze route ging verder oostwaarts richting de Kobbeduinen, waarbij het landschap langzaam veranderde in kweldergebieden.. Een kwelder is een stukje begroeid land dat direct aan zee grenst. Voor de lage kwelders, die vrijwel bij elk hoog water onderlopen, moet je verder het natuurgebied Kobbeduinen in lopen en ook vooral laarzen aan doen. Wij beperkten ons bezoekje tot de omgeving van het Baken, kaap Kobbeduinen, dat in het begin van het gebied staat met een mooi uitzicht over de Kobbeduinen.

Na een late lunch, ging ‘het licht even uit’ en lukte het pas na het avondeten weer wat actiefs te doen. We overnachten dichtbij de Noordertoren en dus besloten we er naar toe te wandelen. Uiteraard dwars door de duinen, want een pad is saai. En omdat dezelfde weg natuurlijk ook saai is, liepen we vanuit de vuurtoren richting strand. Aanvankelijk liepen we via een schelpenpad, echter dat veranderde in een tochtje door een stukje kweldergebied. Gelukkig was het nog licht genoeg en stonden we na wat omzwervingen met droge voeten op het strand.

Wil je meer lezen over mijn fietstocht op Schiermonnikoog? Klik dan op de volgende link: En nog steeds schijnt de zon op Schiermonnikoog

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.