Een koolmeesje voor het raam

schrijfgereedschap

Sinds het begin van deze maand heb ik een schriftje waarin ik schrijf of teken. Ik heb al ontdekt dat iedere dag me niet gaat lukken, maar zoals iemand tegen mij zei: “Het is fijn dat dit schriftje er is en dat ik er in mag schrijven.” En ja, schrijven over alles wat er op mijn innerlijke pad komt doet me goed. En dan vooral ook om duidelijker te krijgen waarom ik iets doe, voel, vind of zeg. Vandaag, terwijl ik zit te schrijven, komt er een koolmeesje voor het raam zitten. En dat is wel heel toepasselijk te zijn.

De spirituele betekenis van een dieren

Onlangs was ik samen met een groep vrouwen, we zaten buiten in het gras, en er vloog steeds een roodborstje om om ons heen. Eén van vrouwen vertelde over haar gevoel van verbinding met roodborstjes en de spirituele betekenis ervan. Terwijl zij aan het vertellen was kwam het een roodborstje voor haar zitten. Hoe bijzonder is dat?! Ik had er wel eens van gehoord dat dieren of vogels een betekenis hebben, maar er nooit echt bij stil gestaan.

De olifant

Enkele weken later moest ik mezelf beschrijven in zeven woorden. Het eerste woord wat in me opkwam was olifant. Olifant, omdat ik mezelf vaak groot en zwaar voel maar ook omdat het gewoon goed voelde. Jaren geleden, in Zuid-Afrika, zag ik hele kuddes en ik vond het geweldig.

Is de olifant mijn totem- oftewel krachtdier? Dat weet ik niet, maar ik weet wel dat ik een grote affiniteit voel met olifanten.  En volgens sjamanen en indianen kan zo’n dier een boodschap voor je hebben. Door je te verdiepen in zijn eigenschappen en gedrag, kun je iets leren over je eigen leven.

Er zijn diverse symbolische betekenissen van olifanten te vinden, maar de rode draad is dat zij staan voor veel positieve krachten: trouw, geduld, verstand en een goed geheugen.

Olifanten zijn gevoelige dieren met een rijk innerlijk leven. Zij beschikken over vermogens al empathie en mededogen. Net als de mens, moet de olifant het grootste gedeelte van zijn kennis aanleren in plaats van terug te kunnen vallen op instincten.

twee olifanten

Ergens lees ik dat een olifant symbool staat voor een rijk innerlijk leven. Is dat waarom na jaren niet nadenken en stilstaan bij mijn gevoelens een burn-out op liep? Waarom ik zo op zoek ben? Waarom er nu allerlei dingen op mijn pad komen die met mijn innerlijk te maken hebben?!

Ik lees ook dat een olifant me oerwijsheid en oerkracht schenkt. En dat ik de kans krijg om idealen te verwezenlijken in mijn eigen leven of dat van anderen. En dat is toch geweldig!

Een koolmeesje voor het raam

Terug naar vandaag en dus terug naar het koolmeesje dat ineens voor het raam verscheen. Het koolmeesje dat toen ik een foto wilde maken weg vloog, maar dat telkens weer terug kwam.

koolmeesje

Op internet vind ik op de site van inspirerend leven een prachtig omschreven spirituele betekenis. Het resoneert. Ik voel herkenning en zie er een boodschap in:

De koolmees vraagt je je te realiseren waarmee je bezig bent. Ben je ongemerkt versteend geraakt of meegesleurd in wat anderen ‘gewoon’ vinden? De koolmees ziet het belang van de vrolijkheid. Het leven wordt er luchtiger door.

 

Doe elke dag iets waar je blij van wordt, laat de blijdschap toe in je hart en er zal zich vanzelf een nieuw pad openen. Diep in jouw hart weet je het wel: je alle mogelijkheden om andere keuzes te maken die beter bij jouw ‘zijn’ passen.

Weet je het niet? Dat kan kloppen, want kennis is alles wat je volgens de maatstaven van de systemen waar je al hele leven in meedraait in jouw hoofd zijn gepland. Weten komt uit jouw hart. Daar bevindt zich wijsheid, maar ook jouw diepste drijfveer. Het is de bedoeling dat je meer uit jouw volle borst jouw eigen geluid gaat laten horen. Misschien begint het eerst als nieuwsgierigheid, dan wordt het een soort hobby en vervolgens blijkt wat je uit jouw hart doet, ineens een patroon te hebben, een soort leidraad. Als je ervoor openstaat, zul je merken dat er zich steeds nieuwe dingetjes zullen voordoen, die steeds een stukje van jouw echte pad op aarde zullen onthullen. Ga er dus voor, lief mens, het is nu de tijd om te worden wie je echt bent.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.