Burn-out thuis zitten, en dan?

Burnout of burn-out

Als je denkt dat ik je de oplossing kan vertellen over hoe je weer uit een burn-out omhoog klimt, dan moet ik je teleurstellen. Er is namelijk geen kant en klaar plan om herstellen van een burn-out. 

En dat kan natuurlijk ook niet, immers iedere burn-out is weer anders, net als ook iedereen die een burn-out heeft weer anders is. Dé grote overeenkomst is dat iedereen opgebrand is. 

Ik heb wel een aantal tips voor je, die essentieel zijn voor een sneller herstel.

4 tips voor een sneller herstel

1. Accepteer dat je een burn-out hebt.

Eén van de dingen die iedereen met een burn-out zal herkennen is moeheid. En wel een moeheid die zo enorm is dat je tot niets meer in staat bent. Lichamelijk niet, emotioneel niet en cognitief niet.

Als je daardoor gefrustreerd raakt of geen compassie met jezelf hebt, dan resulteert dat in een weerstand tegen jezelf.  Dit gevecht met jezelf kost heel veel energie. En die energie die heb je juist nodig om te herstellen.

2. Heb geduld met je lijf.

Dus probeer te accepteren dat je heel moe bent, dat je niet weet hoe lang het gaat duren en dat het nu eenmaal zo is. Heb geduld en laat het zijn. Ieder lijf heeft zijn eigen tempo.

3. Geef toe aan je extra slaapbehoefte.

Alleen als je niet actief bent, kan je lichaam in ruststand komen en onderhoud plegen. Dan wordt er in je cellen nieuwe energie, geproduceerd, afval verwerkt, voorraden aangevuld en reparaties verricht. Dit alles gebeurd bijna alleen als je slaapt. Bij een burn-out heb je heel veel achterstallig onderhoud. Daarom is veel slapen belangrijk, zelfs noodzakelijk voor je herstel.

4. Ga niet over je grenzen.

Iedereen heeft een stress-systeem. Dit systeem slaat automatisch aan en zorgt voor extra energie als de brandstof op is en we toch door moeten gaan. Deze energie is noodenergie die we van ons lichaam lenen en die ook weer ’terug betaald’ moet worden door extra te herstellen. Dat betekent dat je dan extra moet slapen. En als je dit niet doet ontstaat er een slaapachterstand oftewel een herstelschuld.

Je hebt een burn-out gekregen doordat je al te lang op je reserves draaide: je hebt een herstelschuld. Door dan over je grenzen te gaan, ga je wéér op je reserves draaien en blijft herstel uit.

batterijen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *