
Ja, ik beken. Ik lees niet de krant, maar ik lees koppen. En als het me erg aanspreekt dan scan ik daarna het hele artikel. Ik ben dus een snellezer.
Oriënterend lezen, skimmen of diagonaal lezen
Eerst even wat over snellezen, want er zijn 3 manieren om snel te lezen:
1. Oriënterend lezen is niets anders dan je een beeld vormen van de tekst. Het is makkelijk te leren als je weet hoe je de structuur van een tekst kunt herkennen en je leesdoel vast voor ogen houdt.
2. Skimmen is een manier van lezen waarbij je alle overbodige informatie overslaat. Dat kan door overbodige woorden over te slaan óf door overbodige stukken tekst over te slaan.
3. Diagonaal lezen of scannen is een derde leestechniek. Dan kijk je alleen naar de tekst en onderneem je actie bij sleutelwoorden of andere opvallende elementen.
Wil je meer hierover lezen? Ga dan naar de site van leren.nl.
Terug naar de appelmoes
Het lezen van de krantenkop ‘appelmoes kartel’ riep bij mij direct een beeld op van kinderen die samen protesteerden omdat ze van hun ouders geen appelmoes (meer) kregen.
En kun je dat ouders kwalijk nemen? In deze tijd van bewustwording van wat we eten? Met zo min mogelijk E-nummers en suikers? Nee, natuurlijk niet. Gelukkig is er wel een appelmoes 0% te krijgen, zonder toevoeging van suikers of zoetmakers. Helaas is deze 2x zo duur als ‘gewone’ appelmoes.

0% appelmoes heeft, volgens de fabrikant, een veel minder zoete appelsmaak. En is dat dan wat die kinderen, die elke dag appelmoes willen eten, willen?
Dit doet me ook weer denken aan vroeger, toen mijn kinderen appelmoes gebruikten om de ‘niet lekkere’ groenten weg te slikken. Toen patat met mayonaise en appelmoes één van de favorieten waren en op vakantie er altijd een paar potten mee gingen.
Geen leuk verhaal, wel goed nieuws
Enthousiast geworden door de krantenkop ‘ Appelmoes kartel’ stortte ik me al scannend op de tekst. Helaas, wat een teleurstelling: het kartel was geen leuk verhaal over kinderen. Het was wel een verhaal over hoe een paar appelmoesgiganten een ‘bondje smeedden’. Maar net als bij een sprookje loopt dit verhaal goed af: het kartel is opgerold.