9 keer naar het strand in Petten

Sinds 2015 heeft Petten een groot en breed zandstrand, dat zeker de moeite waard is. Er zijn nu 9 strandslagen waarmee je naar het strand kunt oftewel je kunt 9 keer naar het strand in Petten.

Vroeger had Petten helemaal geen strand, toen was er namelijk alleen de Hondsbossche Zeewering. Om de kust te versterken werd hier in 2014-2015 strand en duinen aangelegd. Meer hierover vind je in het Informatiecentrum Kust, Zand tegen Zee in Petten. Voor de kust van Petten vind je ook het Palendorp, meer daarover in mijn andere blog.

Ga jij ook wel eens naar het strand? En doe je dit via een strandopgang of een strandslag? Deze worden namelijk nog wel eens door elkaar gebruikt, maar toch is er wel degelijk verschil. Wist je dat je in Nederland bijna altijd via een strandslag naar het strand gaat? Een strandslag is namelijk een doorgang over het duin naar het strand.

Hieronder zet ik alle strandslagen van noord naar zuid op een rijtje.

Strandslag Pettemerduin of strandslag 15A ECN

Deze strandslag is alleen per fiets te bereiken, ligt achter het bedrijventerrein van NRG (vroeger ECN) en bevindt zich tussen  fietsknooppunt 33 (Petten) en knooppunt 37 (Sint Maartenszee). De definitie van een strandslag is hier wel heel letterlijk van toepassing want om op het strand te komen moet je eerst een ‘pittig’ duin beklimmen. Het is even zweten, maar je wordt beloond met een prachtig uitzicht zowel over strand en zee als over het duin.

Strandslag 16 Korfwater

Via de Korfwaterweg rijdt je naar Strandslag Korfwater. Deze strandslag is zowel per fiets als per auto te bereiken en ligt tussen het Pettemerbos en de duinen in. Dus behalve naar het strand toe gaan, is het ook leuk om een wandeling door het bos te maken. De groene route met startpunt Petten van wandelnetwerk Nederland is hiervoor een goede optie. Paaltje 14 bevindt zich niet ver van het informatiebord van strandslag Korwater

Strandslag 17 Petten

Is het nu een strandslag of een strandopgang? Uit de foto’s blijkt wel dat er ter plaatse ook onduidelijkheid is. En dit blijkt niet de enige strandslag waarbij de borden tegenstrijdig zijn. Gelukkig is het strand er niet minder mooi om.

Deze toegang naar het strand wordt ook door KNRM Petten gebruikt en ligt aan een LF route: de Nederlandse kustroute. Deze fietsroute is 570 km en loopt van Sluis naar Bad Nieuweschans en vormt het Nederlandse onderdeel van de Internationale North Sea Cycle Tour, Eurovelo 12.

Strandslag 17A Panoramaduin

De naam van de strandslag zegt het al: het ligt onderaan het in 2006 aangelegde, 26 meter hoge Panoramaduin. Natuurlijk is het uitzicht vanaf dit uitkijkduin prachtig.

Langs de strandslag Panoramaduin vind je de de Wall of shame in Petten.

Strandslag 17B Petten Centrum

Het is altijd fijn als er informatieborden staan, maar waarom twee? Zou het niet veel mooier zijn als alle informatie samengevoegd wordt op één paneel? Ik vind van wel!

In de verte is nog net het dak te zien van strandpaviljoen Zee en Zo, waar zomer en winter je terecht kunt voor een drankje en een hapje.

 

Strandslag 17C Petten West

Naar het Pettemer strand via strandslag 17D Nolmerban

Zoals in heel Petten is het ook bij deze strandslag (nog steeds) gratis parkeren. Naast mooi weer aan de kust, razen zijn er natuurlijk ook regelmatig stormen.  Op de foto is te zien dat tijdens storm Chiara (in combinatie met springvloed) water het strand overneemt en zand de paden laat verdwijnen.

Dit is de kortste weg naar Palendorp Petten.

Strandslag 17E Hazedwarsdijk

Als ik even snel met de auto ga uitwaaien op het strand, dan is Strandslag Hazedwarsdijk één van mijn favorieten. Er is onderaan de houten trap altijd wel een parkeerplekje te vinden.

Strandslag 17F Hondsbossche

Zijn bij deze strandslag de gemeente en het hoogheemraadschap het niet eens over de naam? Het lijkt er wel op: twee borden, twee namen.

Bovenaan de laatste van de 9 strandslagen staan twee bankjes, waar bijna altijd wel iemand zit om van het weidse uitzicht over strand en zee te genieten.

 

De volgende officiële strandslag is een paar kilometer verderop. Wel zijn er een paar illegale strandslagen te vinden. En eerlijk is eerlijk: ook op prima plekjes. Wellicht is dit een goede optie voor de missende Strandslag 17G. 

Strandslag 17H De Putten

Deze strandslag dankt zijn naam aan het plassengebied ‘De Putten’ dat, landinwaarts, in de Harger- en Pettemerpolder ligt. Dat dit een waar vogelparadijs is, is vaak nog op het strand te horen.

Er is een kleine parkeerplaats aanwezig, waar in de winter altijd wel een plekje te vinden is, maar waar ’s zomer altijd volstaat.

Deze strandslag ligt in de gemeente Bergen en hoort dus niet meer bij Petten.

Meer lezen over strandslagen ten zuiden van Petten? Dat kan: Naar het strand in Schoorl

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.