Mijn 5 favoriete mantra’s om je hoofd leeg te maken

Heb je wel eens een poging gedaan om te mediteren? Herken je het dat terwijl je je ademhaling observeert of je body scant, je mind bezig is met je boodschappenlijst, het lastig telefoongesprek dat je gaat voeren of je outfit voor de dag? Dan kan ik je mijn 5 favoriete mantra’s om je hoofd leeg te maken aanbevelen. Met een mantra geef je namelijk je mind een interne focus te geven.  Dus door je te concentreren op het herhalen van de mantra, is er geen ruimte meer om te piekeren over dingen waar je normaal gesproken over piekert. Een ander bijkomend voordeel van een mantra is dat het in een voor ons onbekende taal is en we er ook niet allerlei onderliggende emoties aan de woorden verbinden.

Wat is een mantra?

Een mantra bestaat een woord, een korte zin of een gebed in het Sanskriet. Ze komen oorspronkelijk uit India en Tibet en het zijn altijd mooie, wijze uitspraken met een positieve boodschap. Mantra’s staan erom bekend dat zij een helend, rustgevend en verruimend karakter hebben. De werking van een mantra komt voort uit de trillingen van de klanken die door je hele lichaam en energieveld een positieve invloed hebben.

Mijn 5 favoriete mantra's om je hoofd leeg te maken

1. Aap Sahaaee Hoaa

Dit mantra is voor vertrouwen en voorspoed. Het helpt je om zonder angst het onbekende binnen te gaan. En bovendien geeft het bescherming en mentale balans.

Aap Sahaae Hoaa       \

Sachay Daa Sachaa

Doaa Har Har Har

Door dit onbevangen en respectvol te chanten (ritmisch uitspreken of zingen), kun je alle uitdagingen overwinnen.

2. Wahe Guru Wahe Jio

Op momenten dat je ego je van het licht naar het donker probeert te brengen (met uitingen/ gedachten als bijvoorbeeld ‘dat lukt je toch niet’), dan geeft dit mantra je kracht en vertrouwen. Het ondersteunt je ook om weer naar het licht te komen.

De letterlijke betekenis van dit mantra is ‘wonderlijke vernietiger van de duisternis’.

3. Om Mani Padme Hum

Eén van de meest gebruikte mantra’s in het Tibetaans Boedisme is Om Mani Padme Hum. Het kan je helpen om ´de zes giftige emoties´ te transformeren naar iets positiefs. Deze emoties (trots, jaloezie, verlangen, onwetendheid, hebzucht en boosheid’ worden door het chanten van de mantra omgezet naar hun positieve tegenpool.

Om mani padme hum

De vertaling van dit mantra is ´groet aan het juweel in de lotus’. Het staat dan ook symbool voor de groei van de lotus: uit de modder, waarna de bloemknop langzaam zijn weg omhoog naar het wateroppervlak om zich vervolgens te openen als prachtige bloem

 

4. Ra Ma Da Sa Sa Say So Hung

Het Ra Ma Da Sa Say So Hung mantra helpt ons in de flow van goede energie en heling te komen, vanuit het natuurlijke ritme van het leven. Zo wordt er ook wel gezegd dat door de klanken van deze mantra de chakra’s geopend worden.

Ra Ma Da Sa

Sa Say So Hung

 

Zon, maan aarde, oneindigheid.

Oneindigheid is hier en dat is wat ik ben.

5. Ho'oponopono song

Als laatste in dit rijtje geen mantra, maar een Hawaiiaans vergevingsritueel. In de Hawaiiaanse cultuur is vergeving namelijk essentieel: vergeving van jezelf, je dierbaren, de goden, het universum. Wanneer je niet vergeeft, stagneert er energie en dat kan voor ziektes en andere onevenwichtigheid zorgen. Vergeven zorgt ervoor dat trots en ego plaats maken voor positieve energie en dus voor doorstroming en ruimte.

Het ritueel bestaat uit vier zinnen: Ik hou van je. Het spijt me. Vergeef me. Dank je wel.

Ho’oponopono stimuleert je situaties te bekijken en te omarmen. Het is niet de bedoeling dat om de vergevingsriedel te declameren bij alles wat je bekritiseert. Nee, het gaat er juist om dat als jij ergens mee zit, je de ruimte neemt om ernaar te kijken, om er contact mee te maken.

Wil je kennismaken met een andere favoriet lees dan mijn eerdere blog Mijn favoriete mantra.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.